Zimbrul și Rezervația Zimbrăria Neagra din Bucșani
Datorită vânării în exces și a scăderii drastice a fondului forestier, zimbrul a dispărut de pe teritoriul României, în sec al XIX-lea.
În anul 1958, România a importat câteva exemplare din Polonia și au fost aduse la rezervația de la Hateg.
Zimbrăria Neagra s-a înființat în 1981, odată cu construirea țarcului pentru creșterea zimbrilor în Pădurea Neagra-Bucșani, scopul fiind acela al adaptării speciei și în zona de câmpie piemontană și de dealuri mijlocii.
Atunci au fost aduși 28 de zimbrii – 17 din Bulgaria , iar 11 fiind aduse de la alte rezervații din țară. După 1995, scopul zimbrăriei a fost de înmulțire și transfer al zimbrilor către celelalte rezervații.
Rezervația Neagra Bucșani număra, în 2010, 35 de zimbri, 16 masculi și 19 femele.
În prezent, la Zimbrăria Neagra sunt 47 de zimbri, 23 masculi și 24 femele. Chiar dacă trăiește în captivitate, zimbrul este un animal mândru și sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.
Este un animal solid, la maturitate cântărind aproximativ o tonă, iar femela, în jur de 500-600 de kilograme.
În incinta de la Rimbrăria Neagra Bucșani sunt amenajate și construcții: două țarcuri de carantină, de câte 2 hectare fiecare, adăpători din beton, hrănitori pentru furaje, jgheaburi pentru nutrețuri, depozite de hrană, observatoare acoperite și un canton silvic.
Zona este protejată și imprejmuită cu plasă de sârmă pe stîlpi de beton.
România a demarat un program de repunere a zimbrului în libertate, pe model polonez. Rolul rezervatiei de la Bucsani este acela de a ajuta la înmulțirea speciei.
Ai văzut vreodată zimbrii, în realitate?
La Zimbrăria Neagra, zimbrii primesc multă hrană pentru a se putea dezvolta, fiind apoi transferați la Rezervația “Dragos Vodă” de la Vânatori-Neamț, unde au mai puțină mâncare la dispoziție, intenționându-se punerea lor în libertate, pentru a învăța să și-o caute singuri în pădure. Pe timpul iernii vor fi hrăniți de către oameni.
Cel mai bine este să vizitați zimbrăria dimineața, de la ora 9, când zimbrii sunt hrăniți.
Sunetul morii care le macină hrana îi face să iasă din pădure în număr mare. Datorită celor 2 foișoare amenajate – ca puncte de observație, zimbrii pot fi priviți.
Petrecerea timpului liber într-un mediu nepoluat și faptul că vei cunoaște în mediul lor niște creații minunate ale naturii, zimbrii, constituie motive suplimentare pentru explorarea acestei rezervații.
Informații utile:
- Preț bilet 3 lei copii/6 lei adulți
- Program 10.00 – 16.00
- Petreceți câteva ore în natură, departe de zgomot, poluare
În apropiere de Zimbrăria Neagra, se află Casa de Vacanță Adelina din Valea Lungă-Cricov, unde puteți fi găzduiți – fiind o casă de vacanță la cheie, cu tot ce vă trebuie. Casa Adelina este înconjurată de 20.000 mp de livadă, iar în planul îndepărtat, de pădure, unde puteți face drumeții.
Căsuța are o capacitate de 4 dormitoare (3 cu pat dublu și una cu 2 paturi), un living generos cu șemineu, 2 băi cu duș și o toaletă de serviciu, iar bucătăria este utilată complet.
În curte sunt amenajate un foișor și un grătar, iar pentru iubitorii de pescuit un mic heleșteu populat cu crap.
4 comentarii. Leave new
Zimbrii sunt o specie pe cale de extinctie, si ii putem vedea in extrem de putine locuri, fiind autohtoni.
Romania inca mai are zimbrii pe care incercam sa ii protejam.
In special copiii merita sa vada tot ceea ce inca doar Romania poate oferii.
#intoarcerelanatura #faraexcesultehnologiei #stamlaaer #recreamlegaturacupamantul
Foarte util.
Multumim. Merita vizitat cu siguranta.
Zimbraria Neagra aproape de Bucuresti, loc cu siguranta ce merita sa fie vizitat.